infoPodlaskie.pl - Podlaski Katalog Turysty

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Email Drukuj

babka_wikiBabka ziemniaczane razem z kiszą ziemniaczaną jest przysmakiem terenów wschodniej Polski. Zrobiona z ziemiaków ma formę zależną od naczynia w którym będzie zapiekana. Po wyjeciu z piekarnika posiada ciemnobrązowy kolor na zewnątrz, a po rozkrojeniu zobaczymy ciemnoszarą konsystencję.

W okresie maj-czerwiec w Supraślu jest możliwość spróbowania najlepszych wypieków podlaskich gospodyń na corocznych Mistrzostwach w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej.

 

 

 

Przepis na babkę ziemniaczaną:

  • 3 kg ziemniakow
  • 0,5 kg cebuli
  • okolo 30 dag boczku
  • 2 jajka 
  • olej
babka_ziemniaczana_007_640x480

 

Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebulę i boczek pokroić w malą kostkę i usmażyc. Połączyć z ziemniakami, dodać jajka, masę wylać na blachę wysmarowanę olejem. Piec w nagrzanym piekarniku około 2 godziny. Gotowa do podania po wyjęciu z piekarnika.

Równie dobrze smakuje na drugi dzień pokrojona w małe kawałki odsmażone na patelni.

 

babka_ziemniaczana_008_640x480 babka_ziemniaczana_016_640x480

 

Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Babki i Kiszki Ziemniaczanej 2011

 

Przepis pochodzi ze strony http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2000 napisany przez "ewa"

Zdjęcie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:Kugel.jpg#globalusage udostępnione na licencji Creative Commons