infoPodlaskie.pl - Podlaski Katalog Turysty

Sękacz - specjalność Podlasia

Sękacz - specjalność Podlasia

Email Drukuj

kawalek_Sekacza_wikiSękacz jest tradycyjnym ciastem tatarskim, które w Polsce jest znane jako regionalna specjalność Podlasia. Wypiek cukierniczy z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, pieczonego nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka.

Gotowy sękacz jest podobny do ściętego pnia drzewa. W wyniku polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta w przekroju sękacza widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa. Spływający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta tworzy zastygające sople, które w ostatecznym efekcie naśladują sęki. Gotowy sękacz może być pokryty lukrem lub czekoladą. 

Trochę historii ...

sekacz_wikiO pochodzeniu sękacza istnieją rozmaite, zwykle sprzeczne ze sobą, legendy. Według jednej z nich najstarszy przepis pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika, który służąc u pewnego piekarza pierników w Berlinie zaznajomił go z ciastem, którego wyrób poznał w czasie pobytu w Chociebużu. Z Berlinem łączy też sękacz notatka z 1682 r. w dziele Johannesa Sigismunda Elsholza lekarza nadwornego elektora saskiego pt. Gewürztes Brot und von allerhand Gebackenes (Chleb korzenny i o wszelkich wypiekach), która wymienia Baumkuchen, po łacinie Placenta cylindrica, jako specjalność berlińską.

Historia sękacza w jego obecnej postaci sięga prawdopodobnie średniowiecza. Polacy poznali przepis na sękacz i technologię jego produkcji od Jaćwingów, plemienia bałtyckiego zamieszkującego w średniowieczu tereny na północ od Mazowsza. Ten rodzaj dużego ciasta mógł być łatwo wykonywany na otwartych paleniskach kuchni tamtych czasów, a jego efektowny, naśladujący twór przyrody kształt odpowiadał gustom epoki. W dalszej perspektywie historycznej technika pieczenia ciasta nad otwartym ogniem na rożnie było znana od czasów prehistorycznych.
W Polsce tradycja uznaje, że pierwsze sękacze upieczono w miejscowości Berżniki koło Sejn na Suwalszczyźnie z okazji odwiedzin królowej Bony.

 

Gotowe sękacze są dostępne w dobrych sklepach spożywczych na Podlasiu. Istnieje możliwość zakupu lub zamówienia całego sękacza - płatność od kilograma ciasta. Dla osób które nie są pewne czy ten rodzaj kuchni podlaskiej będzie odpowiedni przygotowane są małe kawałeczki ciasta bardzo sycące i cieszące się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów. 

 

 

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C4%99kacz

Zdjęcia: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Sakotis2.jpg&filetimestamp=20091221043534 autor Aurelijus 

           http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Sekacz_(1).jpg&filetimestamp=20071225025850 autor Alina Zienowicz

           oparte na licencji Creative Commons 

Komentarze 

 
0 #2 Tomi 2013-03-24 11:57
Tak, tylko takie placki mogą spróbować wybrańcy którzy przygotowują sękacze :-) . Niestety większość z nas może zjeść to co kupi w sklepie :-|
Cytować
 
 
0 #1 Tomisław 2013-03-24 07:58
Sękacz jak sękacz. ale placki, które robi się w palenisku z resztek ciasta to czysta poezja!
Cytować
 

Obiekty w okolicy