infoPodlaskie.pl - Podlaski Katalog Turysty

VIII Światowego Festiwalu Korowaja Mielnickiego - Mielnik 2 i 4 maj 2014

VIII Światowego Festiwalu Korowaja Mielnickiego - Mielnik 2 i 4 maj 2014

„VIII Światowego Festiwalu Korowaja Mielnickiego”

2 oraz 4 maja 2014 r

Mielnik

 

Plakat VIII Światowy Festiwal Korowaja Mielnickiego 1024x768

Korowaj to tradycyjne, obrzędowe (weselne) pieczywo; rodzaj kołacza lub ciasta drożdżowego. Jego cechą charakterystyczną są bogate zdobienia z ciasta, w postaci zajączków, ptaków, kwiatów, które Parze Młodej miały przynieść szczęście i powodzenie. Tradycja wypieku korowaja spotykana była na Ukrainie, Białorusi, w Serbii, Bułgarii oraz w Polsce – głównie na Suwalszczyźnie, Lubelszczyźnie, Podlasiu i okolicach Mazowsza.

 

Aby podtrzymać dawną kulturę kulinarną, tradycję i umiejętności wypieku korowaja, Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku od kilku lat organizuje Festiwal, który w tym roku zmienił nazwę na Światowy Festiwal, gdyż formuła tego dwudniowego Festiwalu opiera się na konkursie, w którym uczestniczyć mogą korowajnice (kobiety wypiekające korowaj) z całego kraju oraz z zagranicy.  Pierwszy dzień to szansa na zaprezentowanie obrzędowego korowaja weselnego, natomiast dzień drugi przeznaczony został na korowaj agrarny. Festiwalowi towarzyszą występy zespołów śpiewaczych oraz obrzędowych.

 

Program szczegółowy wydarzenia:

 

2 maja 2014 r. (piątek) godz. 17.00  Korowaj weselny amfiteatr Topolina w Mielniku

 

W programie:

 

Występ zespołu Mielniczanie z Mielnika

 

Występ Chóru Krynica z Białegostoku z  obrzędem korowaja weselnego

 

Występ Duetu ze Wsi Warszawa

 

Ogłoszenie wyników konkursu Korowaja Mielnickiego

 

Występ Kapeli Borowian z Siemiatycz

 

Degustacja konkursowych ciast

 

Warsztaty wypieku korowaja prowadzone przez Studenckie Koło Naukowe Etnolingwistów z UMCS

 

 

4 maja 2014 r. (niedziela) godz. 14.00 Korowaj agrarny w Radziwiłłówce plac przy świetlicy wiejskiej w Radziwiłłówce

 

W programie:

 

Występ zespołu Krynica z Radziwiłłówki

 

Występ  Zespołu Teatralnego ANTRAKT z  Bielska Podlaskiego z  obrzędem „Rohulki „

 

Występ zespołu Chocisławianie z Białorusi

 

Występ zespołu Mielniczanie z Mielnika

 

Występ zespołu Nowina z Moszczony Królewskiej

 

Występ zespołu Wrzosy z Wilanowa

 

Występ zespołu Malinki z Malinnik z obrzędem „Jurija”

 

Występ zespołu Niezabudki z Nurca Stacji

 

Zabawa z zespołem Żar z Sarnak

 

 

Plakat Konkurs Korowaj Mielnicki 1024x768

Regulamin konkursu kulinarnego „Korowaj Mielnicki 2014”

I. Informacje podstawowe

 

§ 1.

Konkurs pod nazwą „Korowaj Mielnicki” (zwany dalej „Konkursem”) jest organizowany
i prowadzony przez Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku w ramach
VIII Światowego Festiwalu Korowaja Mielnickiego.

§ 2.

Konkurs organizowany jest w celu promocji Gminy Mielnik oraz zachowania tradycji dawnej kultury.

§ 3.

Rywalizacja konkursowa polega na upieczeniu najsmaczniejszego i najbardziej gustownie ozdobionego według tradycji, drożdżowego ciasta obrzędowego, słowiańskiego kołacza, nazywanego korowajem.

II. Uczestnicy konkursu

§ 4.

1. Uczestniczyć w konkursie mogą osoby pełnoletnie.

2. Konkurs przewidziany jest dla uczestników indywidualnych z Polski i z zagranicy.

3. Z udziału w Konkursie wyklucza się osoby:

a) będące pracownikami Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku, które współpracowały przy organizowaniu Konkursu;

b) członkowie Komisji Konkursowej.

4.W razie wątpliwości o wykluczeniu z udziału w Konkursie decyduje Organizator.

5. Organizator nie zwraca kosztów dojazdu uczestników Konkursu.

III. Zasady konkursu

§ 5.

1. Deklarację udziału w konkursie należy zgłosić w GOKSiR telefonicznie pod nr (85) 657 71 67, osobiście lub mailowo: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. . – zgłoszenia przyjmowane są do 30 kwietnia 2014 r.;

2. Dostarczyć Korowaja kurierem do 2 maja 2014 r. do GOKSiR w Mielniku ul. Zaszkolna 1; 17-307 Mielnik lub osobiście w dniu Konkursu 2 maja do amfiteatru Topolina w Mielniku do godziny 16.45 .

3. Korowaje będą oceniane w dniu 2 maja podczas Festiwalu Korowaja, przez niezależną, Komisję Konkursową wskazaną przez organizatora konkursu.

4. Werdykt komisji ogłoszony będzie podczas Festiwalu Korowaja w dniu 2 maja, wówczas nastąpi także wręczenie nagród.

§ 6.

1. Ocenie Komisji Konkursowej podlegać będą:

- smak korowaja (5 pkt)

- wystrój korowaja (4 pkt)

2. Werdykt Komisji Konkursowej jest ostateczny i nie podlega zmianom.

 

IV. Nagrody

§ 7.

  1. Nagrodami w Konkursie są sprzęty gospodarstwa domowego:

I miejsce – Wypiekacz do chleba

II miejsce – Mikser wielofunkcyjny

III miejsce -  Suszarka do grzybów, owoców i warzyw

Ustala się także dwie nagrody – wyróżnienia – opiekacze do kanapek

2. Nagrody nie mogą być wymienione na pieniądze oraz nie podlegają zamianie.

3. Nagrody dla osób nieobecnych w konkursie zostaną przesłane pocztą na koszt GOKSiR

lub dostarczone w inny sposób.

§ 8.

Komisja ustali listę uczestników Konkursu, którzy uzyskali największą liczbę głosów oraz ogłosi powyższą listę zaraz po ustaleniu werdyktu. Uczestnicy zostaną dodatkowo zweryfikowani pod względem spełnienia warunków określonych w niniejszym regulaminie.

§ 9.

Korowaje, które brały udział w konkursie, po ogłoszeniu wyników zostaną podzielone
i rozczęstowane wśród publiczności.

§ 10.

1.Biorąc udział w Konkursie uczestnik Konkursu wyraża zgodę na publikację swojego imienia i nazwiska, we wszelkich materiałach pokonkursowych oraz publikacjach prasowych.

2. Nagrodzone osoby zobowiązują się do udostępnienia swojego przepisu na prośbę Organizatora Konkursu, a tym samym zobowiązane są do udostępnienia swoich danych teleadresowych (wyłącznie do wiadomości GOKSiR).

ORGANIZATOR

Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Mielniku

Na podst. mat. org.